Hallon + limemousse

Limemousse till tårta

En mousse med fin syra från limen. Receptet ger två tjocka lager till en tårta, men som du ser på bilden nöjde jag mig med halverad sats och ett lager limemousse. Receptet nedan är en variant på ett recept från bloggen Sockerrus.

Lägg 1,5 gelatinblad i blöt i lite kallt vatten, ca 5 minuter.

Tvätta två limefrukter noga i varmt vatten och torka dem torra. Riv skalet från 1 lime och lägg på ett litet fat så länge.

Pressa saften från 2 lime och häll ner i en liten kastrull. Hetta upp limesaften. Ta upp de blötlagda gelatinbladen och krama ur dem. Låt dem sedan smälta ner i den varma limesaften. Rör runt och låt sedan limesaften med gelatinet svalna på arbetsbänken medan du fortsätter med övriga ingredienser.

Vispa 2 dl vispgrädde fluffig men inte för hård. 

I en annan bunke vispar du samman 2 dl turkisk yoghurt med 0,75 dl strösocker. Vispa på låg effekt tills sockret har löst sig (du kan känna mellan fingrarna, du inte ska kunna känna några sockerkristaller).  

Tillsätt det rivna limeskalet i yoghurtvispet och rör även ner limesaften som borde ha svalnat lite nu. Om limesaften är för varm riskerar du att moussen skär sig. 

Vänd till sist ner den vispade grädden, vänd försiktigt så att du behåller så mycket luft och fluffighet som möjligt.

Låt moussen stå i kylen minst 1 timme, men över natten funkar också utmärkt. Fyll sedan din tårta med moussen. 

Vill du göra hela tårtan som är på bilden? Alla recept finns på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *