Saffransbutterkaka med mandelmassa och mörk choklad

Saffransbutterkaka med mandelmassa och mörk choklad

En saftig butterkaka med mandelmassa, mörk choklad och vaniljkräm. I Roy Fares originalrecept är det även apelsin, men det hoppade jag över. Och Roy har ju gott om tid i sitt liv, så han gjorde både egen mandelmassa och egen vaniljkräm… Det gjorde inte jag, men här kan du se Roys originalrecept. 

Det första du gör är att ta fram 300 g smör så att det blir rumstempererat

Börja med att göra din vaniljkräm, där jag körde på Ekströms kok-marsan med 2,5 dl mjölk plus pulver och strösocker. Jag tog dock lite extra vaniljsocker, för att få de fina vaniljprickarna (knappt 1 tsk). 

Dags att börja med saffrandegen, där Roys recept innebär en fördeg som får vila 20 min innan den färdiga degen görs klar. Smidigt, eftersom du då slipper en längre jästid på degen!

Värm 5 dl mjölk (gärna standardmjölk á 3 % fetthalt) tillsammans med 2 kuvert saffran ( => 1 gram) till ca 30 grader (alltså inte fingervarm). Smula under tiden 30 gram jäst (den röda, för söta degar) i bunken till din köksassistent. Häll den värmda saffransmjölken över jästen och rör runt tills jästen har löst sig. Tillsätt då 2 dl strösocker och 8 dl vetemjöl. Låt degen arbetas till en lös deg i ca 5 minuter i maskinen  (låg hastighet). Lägg en bakduk över bunken och låt degen vila under bakduk i 20 minuter.

Medan degen vilar hinner du göra fyllningen:  Grovriv 200 g mandelmassa och blanda ner 150 g smör, ta lite i taget. Tillsätt sedan 2 msk ljus sirap samt 2 tsk vaniljsocker. Låt fyllningen stå framme i rumstemperatur.

Spänn fast bakplåtspapper i botten på 2-3 formar med löstagbar kant. Smörj formens kant med smör. 

Har det gått 20 minuter nu? Då är det dags att göra färdigt saffransdegen. Häll ner 5, 5 dl vetemjöl1 tsk salt samt 150 g rumsvarmt smör skuret i bitar. Köksassistenten får sedan arbeta degen 5-8 minuter, tills degen är blank och smidig, och släpper från degbunkens kanter.

Ta upp saffransdegen på lättmjölat bakbord, knåda den och kavla sedan ut den till en stooor rektangel som är ca 3 mm tjock. Bred mandelmassefyllningen över degen. Finriv sedan mörk choklad över degen (jag tror det gick åt typ 50 g). Rulla ihop till en tajt rulle, börja på långsidan. 

Skär rullen i bitar. Roy fick ut 16 bitar, jag fick ut 24… Så Roy fick 2 st butterkakor, jag fick 3 st… Välj själv hur stora degbitar du vill göra, men jag tycker att min storlek blev väldigt bra! 

Lägg bitarna i de formarna. Låt sedan jäsa under bakduk i rumstemperatur i 50-60 minuter. 

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla de färdigjästa butterkakorna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Avsluta med att med hjälp av en sprits med rund tyll spruta in en klick vaniljkräm i mitten av varje bullbit.

Grädda butterkakorna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, använd varmluftsfunktionen (annars tar det lite längre tid). Låt sedan butterkakorna svalna i sina formar under bakduk. 

Gudomligt goda, jag lovar! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *