Benfri kotlettrad med äpple- och timjangräddsås

Benfri kotlettrad med äpple- och timjangräddsås

Benfri kotlettrad var på extrapris, men självklart går det bra med annan styckningsdetalj från grisen. Skinkstek, picnicbog, fläskfilé, fläskytterfilé (som är benfri kotlettrad…). Kontrollera dock lämplig innertemperatur om du väljer annan styckningsdetalj än benfri kotlettrad. Köttet får tillagas i färskpressad äpplejuice, vilket ger en fantastisk smak på skyn till såsen.

Sätt ugnen på 175 grader. 

Krydda kotlettraden med saltnymalen svartpeppar samt timjan (torkad eller färsk). Bryn köttbiten runt om i stekpannan i en klick smör. Detta gör att du stänger till alla ytor, och köttet behåller sin saftighet till serveringen.

Lägg över den brynta köttbiten i en ugnsfast form. Häll ca 2 dl färskpressad äpplejuice i formen. Låt köttet gå klart i nedre delen av ugnen tills termometern visar 70 grader. Hur lång tid det tar beror ju på hur stor köttbit du har, samt formen på den. Men räkna med en timme eller däromkring.

Lägg över den färdiga köttbiten på ett fat och täck med aluminiumfolie. Köttet får alltså vila medan såsen tillreds. Jag såg ett tips av den brittiska kocken Jamie Oliver om att även lägga en kökshandduk över foliepaketet, för att behålla värmen. 

Sila stekskyn från ugnsformen ner i en kastrull. Tillsätt 2,5-3 dl grädde (mellan- eller vispgrädde, tycker jag). Låt koka samman och smaka av med saltnymalen svartpeppar samt ev. ytterligare lite äpplejuice

Servera steken med såsen och valfria tillbehör. Bilden visar att vi valde klassiska tillbehör, eller hur? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *