Luftiga semlor

Luftiga semlor

Allas vår älskade Roy Fares – ännu ett mästerligt recept! Det där med fördeg, det är en bra grej! Receptet finns på en mängd sidor, jag hämtade mitt från hans hemsida royfares.se Receptet ger 25-30 semlor, beroende på hur stora du gör bullarna. Jag väljer dock att värma min kardemumma med mjölken, för att få fram ännu mer smak. 

Börja med att ta fram 160 g smör så det blir rumstempererat. 

Mortla 1-2 msk kardemummakärnor (välj själv hur kryddig smak du vill ha på semlebullarna). Värm 4 dl mjölk (3 % fetthalt) tillsammans med den mortlade kardemumman till fingervarmt, dvs. 37 grader. Smula ner 50 g jäst för söta degar i en degbunke. Häll mjölken över jästen och låt den lösas upp under omrörning. Tillsätt sedan 8 dl vetemjöl. Låt degen gå ihop till en deg i assistenten. Låt sedan degen vila under en bakduk i ca 15 minuter. Ja, degen med degkrok ligger kvar i skålen och vilar ( = fördeg). 

När det har gått en kvart tillsätter du resterande ingredienser: 2 ägg1 tsk salt2 dl strösocker samt 6 dl vetemjöl. Tärna sedan smöret och tillsätt det i vetedegen. Du kan behöva tillsätta ytterligare lite vetemjöl, jag fick ta en knapp deciliter för att få ihop degen. 

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och dela den sedan i 25-30 bitar. Rulla fina bullar som du lägger på bakpappersklädda plåtar. Täck plåtarna med bakdukar och låt bullarna jäsa i 1,5-2 h. 

Har de jäst klart nu? Sätt ugnen på 225 grader. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och grädda dem sedan i omgångar i 7-8 minuter (använd gärna varmluft) tills de får en gyllene färg.

Låt svalna på galler under bakduk. Bullarna går utmärkt att frysa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *