Rabarberpaj med vaniljkräm

Rabarberpaj med vaniljkräm

Paj och vaniljkräm i ett, perfekt när man ex. ska bjuda på kaka på jobbet! Eftersom man gör en kompott på rabarbern så funkar detta perfekt när man har rabarber i frysen. Receptet hittade jag på bloggen “Tessan bakar”. Jag hade bara kokmarsan hemma, i hennes originalrecept är det snabbmarsanpulver – se parenteser i mitt recept nedan. 

Börja med mördegen: 5 dl vetemjöl1 dl florsocker200 g kallt smör i små tärningar, 1 ägg samt 1 msk kallt vatten körs snabbt ihop till en mördeg i matberedaren. Forma degen till en rundel, plasta och låt ligga i kylen ca 30 minuter. Har du inte tid med detta så kan du ta drygt 2/3 och trycka ut i en stor pajform direkt. Nagga bottnen och fäst kanterna med aluminiumfolie, så åker inte kanterna ner under förgräddningen. Resterande knappa 1/3 deg plastar du och lägger i kylskåpet. Ställ även in pajformen i kylskåpet en liten stund.

Koka rabarberkompott: 500-600 g rabarber, skuren i bitar (fryst, tinad och avrunnen går utmärkt), 1,5 dl strösocker samt 25 g smör får småkoka till en kompott vilket tar ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner 1,5 msk kokmarsanpulver (4 msk snabbmarsanpulver). Vispa ordentligt så inte klumpar bildas. Ställ kastrullen åt sidan.

Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen är varm förgräddar du pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 

Fortsätt med vaniljkrämen: Hetta upp 2 dl mjölk1 msk strösocker samt 1,5 msk kokmarsanpulver. Vispa konstant. När krämen börjar tjockna tar du den från värmen. Jag piffade till min vaniljkräm med 1 tsk vaniljsocker, för extra vaniljsmak. Om du använder snabbmarsanpulver så tar du 2 dl kall mjölk plus 4 msk snabbmarsanpulver, gärna även lite extra vaniljsocker även här!

Fördela rabarberkompotten i det förgräddade pajskalet. Bred ut vaniljkrämen över rabarberkompotten. 

Avsluta med att kavla ut resterande mördeg (den 1/3 som du sparade i kylen) och dekorera pajen med remsor eller figurer (fram med pepparkaksformarna!). Pensla pajdegen med uppvispat ägg.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna innan servering. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.