Polska äpplepannkakor

Polska äpplepannkakor

Receptet beskrivs på den eminenta matbloggen Zeinas kitchen som en blandning mellan äpplemunkar och amerikanska pannkakor. Jag kan bara instämma, så otroligt goda! Vi avnjöt dem med kanelkryddat äpplemos och florsocker. Men självklart kan man ha sylt, grädde och/eller glass till. Receptet ger ca 20 st, och mättar 4-5 vuxna.

Blanda 5 dl vetemjöl2 tsk torrjäst2 tsk vaniljsocker1 msk socker och 1/2 tsk salt i en bunke. Tillsätt 4 dl mjölk (uppvärmd värmd till 38-40 grader) och vispa smeten slät för hand. Vispa sedan ner 2 ägg.

Täck bunken med plastfolie, låt smeten jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.

När degen nästan är färdigjäst fortsätter du med äpplena. Skala, kärna ur och finhacka 2-3 äpplen (beroende på storlek). Rör försiktigt ner dem i den luftiga och färdigjästa  smeten.

Hetta upp lite neutral olja (ex. rapsolja) i en stekpanna och klicka i smeten (storleksmässigt ca 10 cm i diameter, tre pannkakor per stekning blir lagom). Ja, som amerikanska pannkakor. Stek pannkakorna gyllene på medelvärme, om du har för hög värme blir de inte klara i mitten utan bara bruna på utsidan… 

Servera pannkakorna direkt med florsocker, äpplemos, sylt, vispgrädde och/eller vaniljglass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *