Rabarberkladdkaka

Rabarberkladdkaka

Kladdkaka kan man väl kalla den, eftersom kakan är lite “undergräddad”. Eller en mjuk rabarberkaka med smuldeg på toppen. Hur eller hur så är den god som fika eller dessert med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass 🙂 Receptet kommer från “Lindas bakskola”

Börja med att smöra och bröa en springform, diameter 23-24 cm. Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. 

Botten:

Smält 150 g smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner resten av ingredienserna: 2,5 dl strösocker, 1 nypa salt, 2 tsk vaniljsocker, 3 ägg och 1,75 dl vetemjöl. Rör snabbt ihop till en smet och bred ut den i botten av springformen. 

Rabarberfyllning:

Ansa och skiva 3 stjälkar rabarber. Blanda rabarberbitarna med 1 msk potatismjöl och 2 msk strösocker. Tips! Det funkar jättebra att göra en kompott på fryst rabarber och strösocker, blanda ner potatismjölet precis i slutet. Fördela rabarbern över kakbottnen.

Smuldeg

Nyp ihop 100 g kallt smör, 2 dl vetemjöl, 1,5 dl strösocker och 1 nypa salt. Jag gillar ju havregryn i smuldeg, så jag bytte faktiskt ut 1/3 av vetemjölet mot havregryn 🙂 Fördela smuldegen över rabarbern. 

Japp, dags för gräddning! Och det gör du i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna och servera sedan med vanilj i valfri form (-sås, -visp, -glass). Mums! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *