Kalljäst majsbröd

Kalljäst majsbröd

Ett helt fantastiskt grundrecept som jag hittade på lika fantastiska “Fridas bakblogg”. Grundreceptet hittar du även här på min blogg. Jag testade att tillsätta lite snabb-polenta till degen => ett supergott majsbröd. Perfekt till mat med influencer från Mexico eller Amerikanska södern.

Smula 12 g jäst (alltså 1/4 paket) i en stor bunke (volym 3 liter räcker). Häll över 3,5 dl kallt vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt då 2 tsk salt, 2 msk olivolja, 0,5 dl snabb-polentagryn samt 7 dl vetemjöl. Rör snabbt ihop till en deg, du ska inte knåda den. Plasta bunken och sätt in i kylen över natten (eller dagen, i alla fall minst 8 h…).

Ny dag – dags för gräddning! Sätt in en gryta á minst 4 liter med lock i nedre delen av kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader och låt grytan värmas upp. Det går lika bra att använda en gryta i gjutjärn som en gryta i rostfritt – jag har provat båda materialen. 

Ta samtidigt fram degen från kylen och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. 

Är ugnen uppe i 250 grader nu? Bra! Ta ut den heta grytan och ställ på spisen. Klipp ut en bit bakplåtspapper som passar botten, en försiktighetsåtgärd så att brödet inte fastnar. Pudra insidan av grytan med lite vetemjöl utifall att ditt bröd skulle jäsa mot grytans kanter vid gräddning.

Stjälp upp bröddegen på mjölat bakbord. Vik försiktigt ihop degen så att den passar din grytform (rund eller oval) och lägg ner bröddegen i den heta grytan. Strö lite snabb-polentagryn över brödet. På med locket och in i ugnen igen.

Sänk genast ugnsvärmen till 225 grader. Grädda först med lock i 30 minuter och därefter 20 minuter utan lock. 

Låt det färdiggräddade brödet svalna lite i grytan innan du lägger det på ett galler. Bakduk över ger mjukare skorpa, utan bakduk ger en hårdare skorpa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *