Kalljäst bröd med durumvete och pumpafrön

Kalljäst bröd med durumvete och pumpafrön

Jag älskar kalljästa bröd! Smidigt att sätta degen på kvällen och få nybakat bröd lagom till frukost. Detta recept kommer från tidningen Matmagasinet sommarspecial 2019. Det bakas i jäskorgar, men jag skulle tro att det även funkar att baka ut direkt på en plåt. Men korgarna hjälper så klart till att hålla formen på degen… Jäskorgar hittar du på ex. marknader, köksbutiker eller välsorterade matbutiker (typ Citygross och ICA Maxi). Brödet passar lika bra till buffén som till frukostmackan. 

Dag 1: Smula ner 15 g jäst i en degbunke till assistenten. Häll över 5 dl kallt vatten och rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt dån 1 msk salt, 2 msk honung, 2 dl pumpakärnor och 4 dl durumvetemjöl. Tillsätt även 8 dl vetemjöl

Knåda degen i maskinen ca 10 minuter. 

Ta fram två jäskorgar och pudra dem med vetemjöl på insidan. Ta upp degen på mjölat bakbord opch forma till två bröd som läggs i jäskorgarna. Som du ser har jag en rund och en avlång jäskorg. 

Strö lite vetemjöl på ytan och täck med plastfolie. Min folie ville inte fästa på jäskorgarna, så jag lade även en bakduk över som “tyngd”. Ställ in bröden i kylskåpet över natten.

Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader, ställ in en plåt så att den blir varm. 

Ta fram ytterligare en plåt, helst med djupa kanter. Häll 3 dl kallt vatten i plåten.

Stjälp försiktigt upp bröden på bakplåtspapper. Är ugnen varm nu? Ta ut den heta plåten och dra försiktigt över bröden till den heta plåten. Sätt in de båda plåtarna i ugnen. Plåten med brödet ska vara i nedre delen av ugnen, plåten med vatten precis under.  

Grädda brödet ca 15 minuter innan du sänker ugnsvärmen till 200 grader. Grädda bröden ytterligare ca 30 minuter. 

Låt bröden sedan svalna på galler under bakduk. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *