En söt-syrlig dessert. En ny favorit bland cheesecakes 🙂 ”Mitt kök” (Expressen/TV4) är skapare av receptet.
Börja med kexbottnen: Smält 100 g smör. Mixa 200 g Digestive-kex tillsammans med 0,5-1 tsk torkad ingefära. Tillsätt det smälta smöret och blanda snabbt samman. Om du vill kan du utesluta ingefäran, men den passar väldigt bra ihop med citronen i fyllningen. Tryck ut kexsmulorna i en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Ställ i kylskåpet.
Fortsätt med fyllningen:
Lägg 3 gelatinblad i blöt i kallt vatten (ca 5 minuter).
Vispa 2 dl vispgrädde fluffig, rör ner 400 g cream cheese, 1, 5 dl lemon curd, finrivet skal från 1 citron samt 4 dl florsocker.
Vispa snabbt ihop till en smet.
Pressa saften från 1 citron och värm i en liten kastrull, lägg de urkramade gelatinbladen i den varma citronsaften. Låt gärna citronsaften med det smälta gelatinen i svalna något innan du rör ner det i cream cheese-smeten, annars finns det risk för att det skär sig.
När du har blandat ner citronsaften i smeten så är det bara att breda ut smeten över kexbottnen och sedan får cheesecaken stå i kylskåpet fram till servering (minst fem timmar, men gärna över natten).
Dekorera gärna med färska jordgubbar vid servering.