Även om min 3-årige son älskar bananer så händer det då och då att det ligger brunprickiga bananer kvar i fruktskålen. Därför är olika recept på banankaka alltid trevligt att ha! Detta recept kommer från bloggen “Kryddburken”, och passade perfekt då jag bara hade 50 g smör i kylskåpet.
Smöra och bröa en sockerkaksform. Sätt ugnen på 175 grader, se till så att ugnsgallret är i nedre delen av ugnen.
Smält 50 g smör och låt svalna. Vispa 2 ägg och 2 dl strösocker vitt och poröst.
Mosa 2 stora övermogna bananer.
Blanda alla torra ingredienser i en skål: 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, 1 tsk kanel och en nypa salt. Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet.
Rör ner det smälta smöret och de mosade bananerna, samt 0,5 dl mjölk. Rör snabbt ihop till en smet och fördela den i sockerkaksformen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter, känn med en sticka så att kakan är klar.
Låt kakan svalna några minuter innan du stjälper upp den på sockrat underlag.