En jättegod gratäng med sweet chili-sås och champinjoner. Smidigt och enkelt till middag 🙂
Koka ris till 3-4 portioner (jag tycker det går åt mindre ris när man gör gratäng…).
Sätt ugnen på 200 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen.
Ansa och skär 150-200 g färska champinjoner i bitar. Finhacka 1-2 vitlöksklyftor.
Skiva 400-500 g falukorv.
Stek champinjonerna i en klick smör, tillsätt vitlöken mot slutet. Lägg över detta i en gryta och tillsätt 3 dl grädde (valfri fetthalt) och 1 dl sweet chili-sås. Krydda med salt och nymalen svartpeppar, låt såsen småkoka ca 5 min.
Stek falukorven i en klick smör, stek helst i omgångar.
Är riset klart? Bra! Lägg det i botten av en ugnsfast form. Häll över såsen och fördela sedan falukorven över. Toppa gratängen med en rejäl näve riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen tills osten har smält och fått fin färg. Använd gärna varmluftsfunktionen.
Servera gärna gratängen med en blandad grönsallad.