Hamburgerbröd utan dess like

Hamburgerbröd utan dess like

Ja, precis så heter receptet på den sida jag hittade det. Så luftiga, så fina, så goda! Helt underbara! De påminner om lätta Brioche-bröd som finns i affärerna nuförtiden. Receptet kanske låter omständligt, men det är verkligen inga bekymmer att följa det. Jag hade bara vanligt vetemjöl hemma, och de blev ändå väldigt bra första gången jag bakade dem. Men de blir snäppet bättre med vetemjöl special 🙂 Kör gärna dubbel sats!

Börja med att tärna 50 g smör. Låt det ligga framme så att det blir rumstempererat. 

Blanda 60 g vetemjöl eller vetemjöl special och 300 g mjölk (jag tog med 3 % fetthalt) i en kastrull. Hetta upp på medelhög värme tills det tjocknar och liknar tapetklister. Vispa hela tiden då det lätt kan brännas i botten. Ta kastrullen åt sidan och häll ner ytterligare 200 g mjölk. Låt svalna tills mjölkblandningen når 37 grader.

Smula ner 20 g jäst (blå förpackning) i en degbunke. Tillsätt den 37-gradiga mjölkblandningen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt då 10 g salt40 g strösocker samt 500 g vetemjöl eller vetemjöl special. Blanda ihop ingredienserna i assistenten. OBS! bara blanda ihop, inte knåda. Låt sedan degen vila fem minuter.

När det har gått fem minuter tillsätter du det rumsvarma smöret och kör igång assistenten igen. Låt degen knådas i ca 15 minuter. 

Skrapa ut degen på mjölat bakbord. Dela den försiktigt i 15-16 bitar. Runddriv bitarna till hamburgerbröd som är 6-7 cm i diameter. Lägg bröden på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa ca 45 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 175 grader. Grädda de färdigjästa bröden i omgångar. Plåten ska vara i nedre delen av ugnen och det tar ca 12 minuter att grädda bröden (ej varmluft). Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Tips! Jag styckfrös mina bröd innan jag packade dem i plastpåsar, för att vara så försiktig med dem som möjligt.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *