Arayes - köttfärsfyllda pitabröd från Libanon

Arayes – köttfärsfyllda pitabröd från Libanon

“Zeinas kitchen” – himmelriket på Internet? Ja, kanske… Hur som helst lagar Zeina Murtada fantastisk mat från världens alla hörn. Om du inte har kikat in på hennes blogg tidigare så kan jag säga att den är väl värd inte bara ett – utan många – besök! Just denna rätt kommer från Libanon och är tunna bröd som fylls med köttfärs. Jag vet inte exakt vilken sorts stora pitabröd det “ska” vara, men jag tog Libabröd. Eftersom köttfärsfyllningen är rå när den läggs mellan bröden är detta en snabblagad rätt! 

Sätt ugnen på 200 grader. 

Tärna 1 tomat fint, lägg tomatbitarna i en sil och låt dem rinna av lite medan du fortsätter med resten. 

Finhacka 1 liten gul lök. Strimla 1 litet knippe bladpersilja. Finhacka 0,5-1 röd chili, beroende på hur mycket hetta du önskar.

Blanda 500 g valfri köttfärs (jag tog nötfärs, kan tänka mig att lammfärs är supergott!), löken, bladpersiljan, chilin, tomaten samt 1 tsk “Sju kryddor” – en orientalisk kryddmix du t o m hittar i ICA:s egna sortiment nuförtiden. Krydda även med salt och nymalen svartpeppar. 

Snitta upp 3 st Libabröd så att du får sex stora, tunna rundlar. Fördela den råa köttfärssmeten över tre av bröden och lägg på de andra som lock. Lägg över brödet på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla locken med lite olivolja och grädda sedan ett bröd i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 

Skär i 6-8 snittar per bröd och servera med sallad och en god kall sås, jag följde Zeinas förslag och rörde ihop en klassisk tzatziki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *