Jordärtskocka x 3 i kombination med timjan. Himmelskt!
Börja med att mixa 0,5 dl olivolja tillsammans med 0,5 kruka färsk timjan och en nypa flingsalt till en härligt grön örtolja.
Fortsätt med att skala 1 kg jordärtskockor, det räcker till 4 portioner. Skala även 2-3 potatisar av mjölig sort.
- Crème: Skär ca 450 g jordärtskockor och potatisarna i mindre bitar, då kokar de klart snabbare (ca 15 minuter). Lägg dem i saltat vatten och låt koka tills de är helt mjuka. Häll av vattnet och låt dem ånga av någon minut. Tillsätt sedan en rejäl klick smör och lite mjölk. Mosa ihop med en slev och ta sedan till mixerstaven. Mixa till en helt slät puré. Smaka av med pressad citron, salt och nymalen svartpeppar.
- Ugnsbakad: Skär ca 450 g jordärtskockor i större bitar. Lägg dem i en ugnsform tillsammans med smör/flytande smör, salt och nymalen svartpeppar. Tillaga dem i mitten av ugnen ca 20 minuter, kolla så att de är mjuka. Rör runt i formen och blanda med ett litet knippe färsk timjan. Du kan stänga av ugnen och låta formen stå kvar i eftervärmen. Klimatsmart och bra!
- Friterad: Hyvla ca 100 g jordärtskockor tunt på mandolinen. Fritera dem i omgångar i en liten gryta med ex. rapsolja. Ha ett lock redo ifall oljan skulle bli överhettad! Låt chipsen bli väldigt lätt gyllene – om de får för mycket färg blir de lite beska. Lägg chipsen på hushållspapper och låt rinna av medan du friterar övriga chips. Toppa med lite salt.
Ja, då var det klart för servering! Lägg crème i botten, fördela ugnsrostade jordärtskockor över. Ringla örtoljan över och toppa sedan med chipsen. Dekorera med lite färsk timjan.
Vi serverade en medium-rare ryggbiff till, men jag kan tänka mig att fläskkött eller kyckling skulle passa väldigt bra till!