Älgvårrullar

Frasiga älgvårrullar

Har du inte älgfärs i frysen? Ta då mager nötfärs istället. En härlig fusion mellan svensk skog och asiatisk hetta 🙂

Strimla 300 g vitkål fint. Skala och strimla även 1-2 morötter fint. Jag brukar använda matberedaren så går det supersnabbt och blir perfekt resultat. Finhacka 1 liten gul lök.

Hetta upp neutral olja i stekpannan och fräs vitkål och morötter tills de mjuknar. Tillsätt 1-2 pressade vitlöksklyftor samt gul lök. Smaksätt med japansk soyasweet chili-sås samt salt och nymalen svartpeppar. Även lite finriven ingefära är gott i.

Lägg över grönsaksfräset i en skål så att det svalnar av. Hetta upp ny olja i stekpannan och stek 300 g älgfärs (eller mager nötfärs). Se till så att färsen blir riktigt “småsmulig”. Blanda ner älgfärsen i vitkåls- och morotsfräset.

Nu gäller det att få fyllningen att svalna av så att du kan använda den i filodegen – annars finns det risk för att filodegen mjuknar och då blir det inga fina vårrullar… Jag brukar röra runt i fyllningen med en sked, så att luften kommer åt och kan kyla. När fyllningen är lite varmare än ljummen, men inte het, så går den bra att använda. Jag rekommenderar inte att man gör fyllningen dagen innan, för då är den kylskåpskall och fyllningen hinner inte värmas upp under friteringen.

Ta fram 1 paket filodeg från kylen (finns fryst med, tina degen då i kylskåp över natten). I Sara Lee:s filodeg finns det 10-11 blad filodeg och den är den bästa degen jag har testat hittills – så leta gärna efter den (finns ex. på Citygross).

Hetta upp 2 cm neutral olja i en stekpanna till friteringen – jag använder mindre olja och fyller sedan på med olja efter hand. Se till så att du har ett stort lock i närheten så att du kan kväva elden om det skulle ske en olycka! Häll aldrig vatten i brinnande olja!

Gör några vårrullar i taget – i samma takt som du friterar. Filodegen är känslig och blir snabbt mjuk och trist. Fördela fyllningen längst upp på ena kanten av varje filodegsblad. Vik in långsidorna och rulla sedan ihop till en tjusig rulle. Fäst kanten genom att pensla lite kallt vatten på degen. Fritera på medelhög värme, vänd vårrullarna så att de får fin färg runtom.

Låt de nyfriterade vårrullarna rinna av på dubbelvikt hushållspapper och avnjut dem sedan med japansk soya och sweet chili-sås.

Idag serverade vi en asieninspirerad gurksallad till, där gurkbitar blandades i en dressing av matolja, limesaft, torkad chili, flingsalt och honung.

Tips! Om du inte vill fritera kan du även ugnsbaka vårrullarna. Och vet du var, det var lika gott – men fräschare och betydligt mindre kladdigt! Lägg vårrullarna på en plåt och pensla dem med lite neutral olja. Tillaga i mitten av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter, använd gärna varmluft. Ta ut plåten och vänd på vårrullarna. Pensla lite olja även på denna sida och tillaga ytterligare 10-15 minuter. Klart för servering!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *