Smördegsinbakad lax med babyspenat och fetaost

Smördegsinbakad lax med babyspenat och fetaost

Testade ett recept som jag hittade på landleyskok.se . Mycket gott! I originalreceptet gör man en stor laxrulle, men jag valde att göra fyra portionspaket istället.

Börja med såsen: Blanda 2 dl crème fraiche med saften från 1/2 citron1 msk sweet chilisås och 1 tsk honung. Smaka av såsen med salt och malen peppar. Låt såsen stå i kylskåpet fram till servering.

Fortsätt med laxpaketen: Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka 1 vitlöksklyfta och strimla ett litet knippe bladpersilja. Fräs 1 påse babyspenat (eller mangold) á 65 g mjuk i en klick smör tillsammans med vitlöken, bladpersiljan samt 1 tsk äppelcidervinäger. När bladen har mjuknat är det klart, ställ stekpannan åt sidan.

Rulla ut en rulle kyld smördeg på köksbänken, dela degen i fyra bitar. Lägg en laxfilé á 125 g i mitten på varje degbit. Salta och peppra laxen. Fördela den frästa babyspenaten över laxbitarna. Avsluta med att grovt smula 1/2 paket fetaost över babyspenaten. Nyp ihop smördegspaketen och pensla dem runt om med uppvispat ägg. Tillaga laxen i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, tills smördegen har fått fin färg. 

Medan laxpaketen är ugnen kan du passa på att ordna ett passande tillbehör. Jag valde fräst broccoli i sällskap med cocktailtomater och en liten skvätt vit balsamvinäger.