Oh my God! I’m in heaven! Jag har tyvärr blivit allergisk mot jordnötter, men kan intyga att cashewnötter funkar hur bra som helst!
Börja med att koka 1 burk sötad kondenserad mjölk så det blir en kolakräm, eller dulce de leche: Ta av etiketten på konservburken och lägg den oöppnade burken i en gryta. Täck med vatten och låt sedan småkoka 2,5 h, se till så att burken är täckt med vatten hela tiden. Detta kan du förbereda någon dag innan du gör själva cheesecaken. Öppna burken efter kokning, häll över kolan i en skål som förvaras i kylskåpet.
Fortsätt med kexbotten: Smula 200 g Digestivekex och blanda med 100 g smält smör. Tryck ut smulorna i botten av en form med avtagbara kanter (25 cm i diameter). Låt stå i kylen.
När din kolakräm, dulce de leche, är färdigkokt och avsvalnad klickar du ut lite kolasmet här och var över kexbottnen. Strö över 1 dl grovhackade salta jordnötter. Låt återigen bottnen stå kallt. Lägg över den resterande kolakrämen i en skål, plasta och ställ i kylen fram till servering.
Grovhacka 100-200 g mjölkchoklad, ställ åt sidan så länge.
Dags för cheesecakefyllningen: Separera 3 ägg. Vispa upp de tre äggvitorna till ett fast skum. I en annan skål vispar du därefter upp 4 dl vispgrädde. I en tredje och sista bunke vispar du samman de tre äggulorna med 300 g cream cheese, 1 dl strösocker och 1 msk vaniljsocker. Rör ner vispgrädden i äggulesmeten och blanda till en slät smet. Vänd därefter försiktigt ner den vispade äggvitan i smeten, ta det varligt så att luften bibehålls.
Avsluta med att blanda ner den hackade chokladen i cheesecakesmeten. Fördela smeten i formen, skaka lätt så att ev. luftbubblor försvinner. Plasta formen och ställ i frysen i minst 6 h, gärna över natten.
Vid servering: Ta fram cheesecaken ur frysen ca 20 minuter innan servering. Lossa kakan från formen och ställ på ett tjusigt fat. Ta ut skålen med kolakräm från kylen. Rör ner 3-4 msk ovispad vispgrädde och rör till en slät, smidig kolakräm. Fördela lite kolakräm över den frysta cheesecaken (obs! allt går inte åt!). Avsluta med att strö salta jordnötter över cheesecaken. Och nu – njut!
P.S Det går bra att frysa in överbliven cheesecake igen, tänk dock på att jordnötterna på toppen blir lite trista när de har varit i frysen… D.S