Ugnsbakad sej med tomat, kapris och oliver

Ugnsbakad sej med tomat, kapris och oliver

Jag väljer ofta sej till vardags. Det är en god fisk med oförtjänt grått rykte, enligt mig. Här serverad med italienska smaker, upphovsmannen är Paolo Roberto (Mitt kök/Expressen). Dock har jag förenklat receptet lite, det blir smidigast så när det vankas tisdags-fisk 🙂

Skala och koka potatis till fyra personer.

Sätt ugnen på 150 grader. Skär 600-700 gram färsk sej i fyra portionsbitar. Lägg den i en smord ugnsform, salta och peppra. Tillaga fisken i mitten av ugnen 20-25 minuter, tills fisken har en innertemperatur på 56 grader. 

Gör tomatsåsen under tiden: Finhacka 1-2 vitlöksklyftor. Kärna ur och halvera 15-20 svarta oliver. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och låt vitlöken bli mjuk, men inte bränd. Tillsätt 400 g körsbärstomater på burk (ex. Zeta), oliverna och 1-2 msk kapris. Smaksätt såsen med 2 msk hackad persilja (fryst går utmärkt), salt och nymalen svartpeppar. Jag brukar även ha en nypa strösocker i också. Låt småkoka ca 15 minuter. 

Börjar fisk, potatis och tomatsås bli klart? Toppen! Pressa potatisen på tallrikarna, ringla över lite olivolja och toppa med finrivet citronskal (endast det gula yttersta skalet, det vita är beskt). Skeda upp tomatsås och lägg på fiskbiten. Servera med valfri grönsak, som du ser på bilden valde jag smörstekt sparris. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *